• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 9 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 9 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alimentatie variata în post

Alimentatie variata în post

9 decembrie 2024
in Consultatii fara plata
A A

Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti arata ce efect are hrana de post asupra organismului. Astfel, se recomanda suplimente de vitamine sau minerale sau alimente care sa suplineasca lipsa produselor de origine animala.

Conform obiceiurilor stravechi si traditiilor, care ajuta oamenii sa gaseasca echilibrul trupului si sufletului prin post si rugaciune, semnificatia postului este legata de principiile religioase, însa are si un rol de detoxifiere a organismului.

Unele studii arata ca în post scade colesterolul LDL (resposabil pentru aparitia bolilor cardiovasculare si aterosclerozei), tensiunea arteriala, consumul de zahar si îndulcitori artificiali se reduc, scade masa corporala etc.

Prin post se elimina consumul de carne, oua, lapte si derivatele sale si creste aportul de carbohidrati, cereale, fructe si legume, leguminoase, nuci, seminte, aceasta fiind de fapt o dieta vegetariana. Daca este echilibrat, postul nu limiteaza aportul de proteine si aminoacizi esentiali.

O alimentatie bine echilibrata presupune sa nu uitam de vitaminele, mineralele, aminoacizii esentiali si constituentii absolut necesari pentru o buna functionare a proceselor metabolice. Limitarea consumului de carne, oua, lapte, peste determina deficite în rândul constituentilor acestora: aminoacizii esentiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luam din peste si din oua.

Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminte, quinoa si cereale, putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentatie seminte de in, nuci, seminte de chia sau cânepa putem recupera din acizii omega 3 si 6.

În acelasi timp, aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 riboflavina si B12 ciancobalamina scade. De asemenea, atentia trebuie îndreptata spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu.

Vitamina B12 poate fi „recuperata” din suplimente, muraturi, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semintele de chia; fasolea si nucile contin zinc, iar calciu gasim în conopida, broccoli, tofu, varza si spanac.

Algele, cartofii, afinele, sarea iodata furnizeaza iodul de care avem nevoie, iar pentru vitamina D trebuie folosite suplimente.

Prin urmare, bine echilibrata, alimentatia în post poate asigura toti nutrientii de care avem nevoie, dar trebuie sa mizam pe varietate, incluzând fructe, legume si leguminoase, cereale, nuci si seminte”.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ten stralucitor

Urmatorul Articol

Perioada întunecata a României

Articole Similare

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Urmatorul Articol

Perioada întunecata a României

Unde sunt vedetele de cinema de odinoara?

5 decembrie 1848 – Goana dupa aur

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 decembrie 1872 – Descoperirea „corabiei-fantoma” Mary Celeste

8 decembrie 2025

Pe 4 decembrie 1872, oceanul Atlantic a oferit lumii una dintre cele...

Citeste mai departe
Blitz

Pelicule despre armatele care au dominat Antichitatea

8 decembrie 2025

Civilizatia romana a exercitat dintotdeauna o fascinatie aparte asupra lumii moderne. Ordinea...

Citeste mai departe
Blitz

Descoperiri de exceptie la Dobrovat

8 decembrie 2025

În spatiile Muzeului de Istorie a Moldovei va fi deschisa publicului, la...

Citeste mai departe
Femina Club

Greseli de evitat

8 decembrie 2025

Acneea, problema medicala frecventa, care afecteaza una din zece persoane din lume,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui caramelizat

8 decembrie 2025

1 pui grill dezosat, 50 ml ulei de masline, 3 linguri miere,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 decembrie 2025

8 decembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile sunt favorabile încheierea unor proiecte legate de...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.