• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 7 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 7 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Incompatibilitatea dintre alimente

Incompatibilitatea dintre alimente

2 mai 2002
in Consultatii fara plata
A A

          Incompatibilitatile dintre alimente pare sa fie un subiect „la moda”, care stârneste în mod special interesul persoanelor preocupate de regimuri de slabire. Pe scurt, „combinatiile proaste îngrasa”, se spune, si e adevarat, dar mai important e faptul ca asocierea intâmplatoare a alimentelor dauneaza sanatatii în general.

          Incompatibilitatile dintre alimente pare sa fie un subiect „la moda”, care stârneste în mod special interesul persoanelor preocupate de regimuri de slabire. Pe scurt, „combinatiile proaste îngrasa”, se spune, si e adevarat, dar mai important e faptul ca asocierea intâmplatoare a alimentelor dauneaza sanatatii în general. Combinarea corecta a alimentelor în functie de proprietatile lor si de reactiile dintre ele este deja o specialitate a unora dintre nutritionisti, preocupati de „alchimia” subtila a substantelor numite proteine, lipide, glucide, vitamine etc. Dar, pâna la detaliile de finete, noi, oamenii obisnuiti, ne putem conduce felul cum ne hranim ajutati de câteva reguli simple care ne pot orienta:
          
          Organismul nostru are nevoie de o varietate de factori nutritivi si nu numai de unii dintre ei (nu doar de carne, nu doar de fructe, nu doar de verdeturi…). Combinarea diferitelor feluri de alimente la aceeasi masa este necesara bunei functionari a metabolismului. Este important totodata ca factorii nutritivi (foarte variati) sa fie combinati corect, dar asta nu înseamna ca trebuie sa facem o obsesie din combinatiile ideale iar principala noastra preocupare sa fie legata de posibilele incompatibilitati, sau „greseli”, mergând pâna acolo încât sa ne ghidam dupa tabele complicate, care „ne omoara” psihicul.
          Combinarea diferitelor alimente contribuie la sporirea valorii lor nutritive. Cu alte cuvinte, cantitati moderate (un detaliu foarte important!) de alimente variate, pe cât posibil corect asociate, sunt de preferat – din punctul de vedere al sanatatii – dietelor care recomanda „numai salate la discretie” sau „numai carne în cantitati nelimitate” sau „numai fructe, indiferent de sortimente…”
          Trebuie sa stim ca diferitele vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie zilnic sunt repartizate în mod inegal în diferitele alimente. Tocmai de aceea cea mai înteleapta atitudine este echilibrarea lor. Unele produse contin, de exemplu, mai mult din anumite vitamine iar altele mai putin.
          Amestecurile excesive de alimente nu sunt însa recomandate la aceeasi masa si asta pentru a evita supraîncarcarea aparatului digestiv. Varietatea pe care o ofera bunaoara o salata, unul sau doua feluri de mâncare si un desert (revenim, în cantitati rezonabile!) nu trebuie depasita prin adaugarea de alte suplimente.
          Fiecare persoana trebuie sa evite alimentele care-i produc intoleranta digestiva chiar si atunci când sunt consumate singure (de exemplu, numai varza sau numai lapte sau numai ciuperci etc.). Incompatibilitatea se poate „traduce” nu numai prin felul cum sunt combinate alimentele, ci si prin intoleranta individuala fata de un anumit produs.
          Organismul si modul lui de functionare sunt diferite de la un individ la altul. Exista combinatii de alimente pe care unii le toleareaza, dar care altora le fac rau. Acest lucru trebuie observat pentru a alege tipul de hrana în functie de el.
          Exista câteva combinatii cu adevarat nefaste pentru multe persoane, în fata carora organismul reactioneaza prompt prin tulburari digestive. De exemplu: fructe si zarzavaturi din abundenta, consumate la aceeasi masa; lapte si zahar; pâine, paste fainoase si cartofi; amestecul diferitelor grasimi… Aceste combinatii favorizeaza procesul de fermentatie din stomac si implicit disconfortul indus de balonare, spasme gastrice dureroase, senzatia de greutate.Câteva „secrete” ale alimentatiei sanatoase
          „Secretul” major al unei alimentatii sanatoase consta în respectarea cât mai mult posibil a asa-numitei Piramide a alimentatiei echilibrate. Aceasta împarte alimentele în trei grupe: Grupa 1, aflata la baza piramidei, ca un pilon de sustinere a sanatatii – în care se afla fructele proaspete, cerealele si zarzavaturile; Grupa 2, zona mediana a piramidei – în care sunt repartizate leguminoasele, fructele oleaginoase uscate, ouale, laptele si produsele lactate, pestele alb, carnea slaba de pui; Grupa 3 – vârful piramidei, deopotriva foarte important pentru sanatate, dar care ocupa volumul cel mai mic din constructie – compus din carne si produse derivate, cu un continut mai ridicat de grasimi, grasimi propriu-zise (ulei, margarina, unt etc), zahar si dulciuri.
          Câteva din calitatile Grupei 1. Vegetalele intens colorate ca morcovul, spanacul, rosiile si ardeii, contin cantitati importante de vitamina A (caroten), care au o actiune preventiva împotriva formarii tumorilor maligne.
          Cerealele constituie baza alimentatiei în cea mai mare parte a lumii, fiind izvorul principal de energie prin continutul sau ridicat în hidrati de carbon si glucide simple sau complexe, ca amidon.
          Fructele proaspete contin zaharuri nerafinate si hidrati de carbon complecsi, vitamine si fibre vegetale, indispensabile organismului. Alimentele din Grupa 1 pot fi consumate din belsug, ceea ce nu înseamna totusi „în exces”.
          Câteva din calitatile Grupei 2. Alimentele contin o proportie apreciabila de proteine, vitamine si minerale, deosebit de importante pentru buna functionare a organismului. Cea mai crescuta necesitate de proteine se întâlneste în timpul perioadei de crestere. Aceste alimente trebuie consumate moderat, adica în cantitati rezonabile.
          Câteva din calitatile Grupei 3. Ideal este ca grasimile si zaharurile care intra în alcatuirea vârfului de piramida sa fie „usoare”, adica preponderent grasimi vegetale (ulei, margarina, nu – sau doar în cantitati mici – untura sau unt sau smântâna sau lapte sau carne… cu un continut ridicat de grasime, deci bogate în colesterol) si dulciuri preparate din fructe, sirop de fructe naturale, precum si sufleuri, sarlote etc. Atentia cea mai mare trebuie acordata acestei categorii de alimente.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Budinca de taietei

Urmatorul Articol

Biftec haiducesc

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Consultatii fara plata

Superbacteria care poate ucide

5 mai 2025

Informatia omniprezenta în fiecare clipa a vietii noastre ne ofera si date...

Consultatii fara plata

Cum opriti crizele hepatice?

22 aprilie 2025

Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...

Consultatii fara plata

Tratarea infectiilor respiratorii acute

16 aprilie 2025

Nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute, iar...

Consultatii fara plata

Alfabetul vitaminelor

7 aprilie 2025

Ideea de a consuma vitamine se identifica aproape întotdeauna cu aceea a...

Consultatii fara plata

Gripa adultilor, preventie si tratament

1 aprilie 2025

Febra ridicata, durerile de cap, frisoanele, durerile întregului corp (de fapt, la...

Urmatorul Articol

Biftec haiducesc

Crap special

Salata

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

1 mai 1820 – Executia conspiratorilor de pe Cato Street

5 mai 2025

„Conspiratia de pe Cato Street” a fost un complot vizând asasinarea tuturor...

Citeste mai departe
Blitz

Cei mai excentrici actori de la Hollywood

5 mai 2025

Nu exista nicio îndoiala ca Hollywood-ul, ca industrie, tinde sa atraga personalitati...

Citeste mai departe
Blitz

Cultura uneste

5 mai 2025

Cea de-a XXIX-a editie a Festivalului Filmului European va începe pe 8...

Citeste mai departe
Femina Club

Esential pentru un par stralucitor

5 mai 2025

La început de primavara aerul uscat, poluarea si temperaturile oscilante pot avea...

Citeste mai departe
Femina Club

Piure de telina

5 mai 2025

1 kg telina, 3 linguri unt, 1/2 cana lapte, sare, piper, nucsoara...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 5-11 mai 2025

5 mai 2025

BERBEC 21.03-20.04: Soarele este în zodia dumneavoastra si va sporeste energia, asa...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.