• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 6 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 6 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Termometrul si pestele

Termometrul si pestele

14 mai 2015
in Consultatii fara plata
A A

Asocierea celor doua elemente din titlu, care aparent nu ar avea nicio legatura între ele, nu este deloc întâmplatoare într-o pagina de medicina. Din pacate, trebuie sa vorbim despre un fenomen foarte periculos pentru sanatatea umana, amplificat în ultimele decenii la un nivel greu de evaluat: prezenta mercurului în anumite alimente si mai ales în specii de peste ce se consuma în mod curent.

Moarte cu argint viu

 Mercurul este singurul metal lichid în conditii normale de mediu si de aceea i se mai spune si „argint viu”. Organismul nu are nevoie de mercur, astfel ca, daca ajunge în corp, el se acumuleaza producând foarte multe daune. Mercurul în forma pura, dar si compusi ce contin mercur sunt foarte toxici si ingerarea sau inhalarea lor provoaca furnicaturi si întepaturi la nivelul membrelor, dificultati de vorbire si auz, pierderea echilibrului, oboseala, tremuraturi, insomnie, iritabilitate, atrofie musculara, afectiuni renale, afectiuni ale tractului digestiv, dermatite, pierderi de memorie, stop respirator si în final deces.

 S-a constatat ca fetusii si bebelusii sunt mult mai sensibili la actiunea compusilor cu mercur decât alte categorii de persoane. Dezvoltarea intrauterina a sistemului nervos al fetusului este afectata de mercur cu mult înainte ca mama sa prezinte simptome specifice intoxicarii cu acest metal greu. Mercurul trece si în laptele matern si astfel poate afecta sanatatea bebelusilor. Concentratia maxima ce nu produce intoxicatie este de 5,8 µg/ litru de sânge. Dar, în urma unui studiu efectuat în SUA s-a descoperit ca 2,5% din femeile ce au ajuns la vârsta fertilitatii au o concentratie de mercur de peste 5,8 µg/ litru de sânge, ceea ce poate afecta grav dezvoltarea fetusilor. Datorita unor cercetari recente s-a constatat ca mercurul se acumuleaza în sângele din cordonul ombilical, astfel încât concentratia maxima din sângele mamei ar trebui sa fie de 3,4 µg/ litru de sânge (peste 6% din femei o depasesc).

Un lant trofic periculos

 Cele mai frecvente modalitati de intoxicare cu mercur sunt ingerarea de peste si fructe de mare care au un continut ridicat de metil-mercur, contactul direct cu produse deteriorate ce îl contin (termometre) si consumul excesiv de alimente ce contin aditivi alimentari. Dupa ce patrunde în apa, mercurul este transformat de bacterii în metil-mercur, care este apoi consumat de plantele si animalele marine. El se elimina foarte greu din organism si de aceea se acumuleaza în pesti rapitori ca: tonul, pestele-spada, rechinul, macroul regal etc. Acestia pot avea în organism o concentratie de mercur de peste 10.000 de ori mai mare decât cea din mediul înconjurator si de aceea este recomandat sa se consume pesti mici, cu o durata de viata scurta si fitofagi. În general, pestele de apa dulce contine mai putin mercur decât cel de apa sarata, din acest punct de vedere fiind mai sigur pentru consum.

 Un studiu efectuat în California a descoperit ca sângele persoanelor care consuma cantitati mari de peste oceanic contine mercur de pâna la patru ori mai mult decât concentratia maxima admisa, de 5,8 µg/ litru de sânge. Acesta este eliminat partial din organism doar daca se diminueaza cantitatea de peste ingerat, procesul putând dura 6 luni sau mai mult.

 Totusi, nu trebuie sa eliminam pestele si fructele de mare din alimentatia noastra! Ele sunt bogate în minerale, acizi grasi sanatosi si proteine. E bine sa consumam pesti mici, cu o durata de viata scurta si fitofagi, dar nu sunt indicati altii, precum: carnea de rechin, peste-spada, cod, biban oceanic, ton, macrou spaniol, macrou regal, pastrav de mare, biban de apa dulce, stiuca si alti pesti rapitori. Ca regula generala, trebuie evitat consumul de carne provenita de la animalele situate în vârful lantului trofic.

Complicata „ecuatie” Pangasius

 Pentru a preveni intoxicarea cu mercur, oamenii trebuie sa fie constienti de cantitatea de „argint viu” prezenta în mediul în care traiesc, sa gaseasca sursele cele mai importante si sa le elimine. În cazul otravirii, pe unghii apare o linie paralela cu cuticula. Pentru a detecta o expunere îndelungata, analiza urinei este cea mai adecvata, iar daca este vorba despre o singura doza, trebuie facuta analiza sângelui (mercurul nu a avut înca timp sa ajunga la nivelul sistemului excretor). Pentru eliminarea mercurului din organism nu exista foarte multe solutii, cea mai folosita fiind terapia cu agenti prin care se creste rata de eliminare a acestuia prin intermediul rinichilor.

 Un peste foarte consumat si la noi, dar foarte periculos din punctul de vedere prezentat aici, este Pangasius. Cercetatorii care au testat în laborator acest peste solicita evitarea consumului sau, din cauza riscurilor mari de contaminare, fiindca Pangasius sunt crescuti în râul Mekong, unul dintre cele mai poluate de pe planeta, si au un continut ridicat de otravuri si bacterii: arsenic, deseuri chimice si dejectii etc., pe care industriasii le arunca direct în apa.

 Un alt amanunt care ar trebui sa ne dea de gândit e acela ca Pangasius nu este un peste ecologic, ci, dimpotriva, e un experiment genetic si o „bomba” biologica. Deseori sunt injectati cu hormoni proveniti din urina deshidratata, deoarece s-a constatat ca astfel pestii cresc mai repede si carnea lor devine mai frageda. Acest peste se gaseste si în surimi (batoane de peste presat), în delicioasele fish-sticks, în imitatia de carne de crab si chiar în mâncarea pentru animalele de casa. De retinut ca primele simptome ale intoxicarii sunt voma, diareea si cele specifice otravirii cu alimente.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

…Din mosi-stramosi

Urmatorul Articol

Cei mai vechi covrigi din lume

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Cei mai vechi covrigi din lume

Trei maestri români

Gonder, un oras imperial

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.