Tuberculoza este o infectie bacteriana contagioasa si cronica. Caracterul infectios si contagios al bolii a fost demonstrat pentru prima data în 1865 de medicul francez Jean-Antoine Villemin, dar cel care a descoperit bacteria responsabila de declansarea tuberculozei a fost medicul german Robert Koch (1882).
Tuberculoza este o infectie bacteriana contagioasa si cronica. Caracterul infectios si contagios al bolii a fost demonstrat pentru prima data în 1865 de medicul francez Jean-Antoine Villemin, dar cel care a descoperit bacteria responsabila de declansarea tuberculozei a fost medicul german Robert Koch (1882). Mycobacterium tuberculosis a mai fost botezata si cu numele descoperitorului ei si este cunoscuta îndeosebi ca bacilul Koch, care exista în trei variante: bacil uman, bacil bovin si cel al pasarilor. Oricare dintre acestea poate infecta omul, dar cele mai importante surse de contaminare sunt primele doua.
Tuberculoza pulmonara
Este forma cea mai întâlnita, contaminarea facându-se cel mai frecvent pe cale aeriana, în urma contactului cu particule minuscule de saliva ce contine bacilul Koch. Dupa ce patrunde în organism, bacilul provoaca într-o prima etapa formarea unei leziuni pulmonare. Este asa-numita primo-infectie tuberculoasa, care în multe cazuri se vindeca spontan. Dar, din pacate aceasta nu este o regula. Sunt totusi îngrijorator de multe situatii în care infectia nu este înfrânta de sistemul imunitar si bacilul se dezvolta, aria leziunii pulmonare extinzându-se. În cazuri destul de rare bacilul poate declansa o „ftizie galopanta”, care afecteaza cu repeziciune un întreg lob pulmonar, facându-l nefunctional.
Tuberculoza extrapulmonara
Exista posibilitatea ca bacilul Koch, dupa ce a provocat leziunile pulmonare initiale, sa se localizeze si la nivelul altor organe sau sa se extinda în întreg organismul.
Tuberculoza osoasa. Leziunile osoase cele mai frecvente sunt cele ale vertebrelor, umarului, genunchiului si piciorului.
Tuberculoza urogenitala. Afectarea rinichilor de catre bacilul ce produce tuberculoza se manifesta în primul rând prin infectii urinare repetate. La femei, uterul si trompele sunt deopotriva sub un mare potential de risc.
Tuberculoza ganglionara. Cel mai adesea, ganglionii cervicali sunt cei care „capteaza” bacilul Koch. În absenta tratamentului, la nivelul acestor organe se formeaza abcese (tumori) tuberculoase silentioase, care nu se exprima neaparat prin simptome ce pot deveni semnale de alarma pentru persoana în cauza.
Alte localizari. Pericardul reprezinta o alta arie a organismului ce poate fi atacata de bacilul Koch. Dar si pielea sau ochii. Mai rar, apar si leziuni gastrointestinale, dar îndeosebi în zona ileo-cecala.
Tratament si preventie
Maladie incurabila în urma doar cu doua generatii, tuberculoza s-a înscris pe lista bolilor vindecabile o data cu aparitia antibioticelor, îmbunatatirea nivelului de viata si respectarea la scara mare a regulilor elementare de igiena. De asemenea, aparitia vaccinului BCG, a testului pentru identificarea bacilului responsabil de tuberculoza, precum si a medicamentelor care fac posibile tratamentele precoce constituie instrumente de preventie care ar putea exclude aceasta boala dintre problemele de sanatate majore. Si totusi, dupa 1980, o data cu raspândirea maladiei SIDA (care are ca prima complicatie tuberculoza) si apoi, dupa 1990, de când s-a constatat ca au aparut suse ale bacilului Koch rezistente la antibiotice, perspectivele asupra incidentei tuberculozei nu mai sunt atât de optimiste. Noile variante al bacilului dovedesc o capacitate de contaminare mult mai mare, provocând adevarate epidemii chiar si în comunitati care, teoretic cel putin, nu ar fi avut nici un risc în raport cu boala. Asa se face ca bacilul Koch ramâne unul dintre germenii patogeni cei mai periculosi pentru viitorul omenirii.
În 1998, Mycobacterium tuberculosis a ucis peste 3 milioane de persoane din întreaga lume, în timp ce 8 milioane de persoane au fost înregistrate ca noi cazuri. Extrapolând aceste date, OMS estimeaza ca în urmatorii 30 de ani, la nivelul planetei noastre s-ar putea înregistra 225 de milioane de noi cazuri si 79 de milioane de morti. Ce se poate face pentru a evita un asemenea bilant negru? Regim de viata alimentar si igienic corect, investigatii medicale periodice pentru a surprinde din timp infectia, tratament antituberculoza daca e necesar. Pe de alta parte, cercetatorii spera ca prin secventierea completa a genomului bacilului Koch sa se gaseasca în cel mai scurt timp noi modalitati de prevenire si vindecare a bolii.
Longevitatea la îndemâna noastra
Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...
Comentarii