Ni se intâmpla sa constatam adesea, in jurul nostru, femei mereu incruntate, artagoase, antipatice, carora in permanenta "le tuna si le fulgera". De ce oare acest gen de femei sunt incapabile sa se faca placute?
Studiindu-le, psihologii au ajuns la concluzia ca, in general, pentru ele placerea ramâne un tabu. Totul este generat de lipsa increderii in sine. Pierderea increderii in sine sau frica de necunoscut transforma placerile simple ale vietii in ceva inaccesibil unora. Dr. Isabella Korolitski ne aminteste ca placerea este tot ceea ce bucura fiinta umana. Registrul acesteia este neasteptat de larg si poate lua forme diferite in functie de personalitatea fiecaruia, fiecare poveste fiind interpretata diferit de fiecare persoana. Oricum, exista si circumstante când placerea poate fi sursa de neliniste. In cazul sexualitatii, frica de a pierde placerea fizica poate fi sursa de angoase. Astfel, se incearca sa se evite emotia iubirii si, implicit, placerea iubirii, de frica diminuarii ei treptate sau chiar a pierderii ei. Sunt femei care evita placerea de frica suferintei declansate de finalul, considerat de ele, inexorabil. Pentru a depasi frica de "dupa", spun psihologii, trebuie consolidata increderea in sine si in viata.
A merge spre necunoscut presupune un risc, dar toate pulsatiile vietii pot fi sursa de angoase. Placerea este cea care ne pune in relatie cu ceilalti. Dar, a fi "sef de orchestra" in acest domeniu presupune o perfecta autonomie. Astfel se naste un conflict specific feminin ce se refera la locul pe care va putea sa-l acorde o femeie independenta prietenului sau ideii de cuplu. Psihologii spun ca este firesc sa se invete a se renunta la unele placeri pentru a accede la altele, mai profunde, de alta durata. In orice circumstante insa, pentru a câstiga "teren" si stabilitate, femeia trebuie sa se faca placuta. Fiecare o poate face cu succes, punându-si intr-o lumina favorabila calitatile. Pasii urmatori se deprind simultan cu consolidarea increderii in sine.
Ecaterina Batraneanu
Comentarii