Continuam argumentele invocate de Dominique Laty, specialista in dietetica si Jean-Bernard Mallet, doctor in medicina sportiva, in sustinerea, deloc frustranta, a unei diete bazate pe paste fainoase.
In doua saptamâni se pierd 2 kilograme pe care nu le vom recâstiga in saptamânile urmatoare. De ce, pentru a slabi, mâncam paste? Ele furnizeaza o parte din energia de care organismul are nevoie. Zaharurile lente se digera bine si dau senzatia de satietate, care reduce obiceiul de a rontai ceva intre mese. Nu exista riscul "stocajului", nici al cresterii in greutate, daca nu se manânca mult, peste masura, si daca preparatele sunt sarace in grasimi. Asociindu-le cu proteine si legume (pentru aportul in vitamine, fibre si saruri minerale) veti profita de efectul lor energetic binefacator si de elementele nutritive necesare unei bune functionari a organismului.
Inca o facilitate a acestei diete: nu trebuie preparate retete diferite pentru El si pentru Ea, pentru ca nevoile lor nutritionale sunt apropiate. Doar ca barbatii, cu o masa musculara mai mare, ard mai multa energie, având nevoie de proteine. Femeile, ale caror celule de grasime sunt mai numeroase, vor trebui, din contra, sa puna accentul pe legume, cu un puternic continut in fibre, ce vor frâna trecerea zaharului in sânge. Ele au o actiune preventiva asupra diverselor maladii, iar continutul in potasiu favorizeaza eliminarile rapide, contribuind la aplatizarea pântecului. Rezulta ca aceasta dieta da dreptul barbatilor la 2-3 linguri de legume in plus fata de femei.
In cadrul dietei, "o zi tip" se compune din trei mese. Dejunul si cina se pot inversa. Daca faceti sport dupa-amiaza ar fi mai bine sa mâncati pastele la dejun. Alegeti fructul tot la dejun, pentru continutul sau in vitamine iar laptele, seara. "Rontaitul" intre mese este interzis.
Micul dejun lanseaza metabolismul pentru o noua zi si da energie pe timpul diminetii. Deci, nu trebuie "sarit". Se recomanda o cafea sau ceai + 3-4 iaurturi cu 0% grasime, sau doua felii de sunca, sau doua oua fierte, sau doua iaurturi cu doi biscuiti.
Dejun: o farfurie cu salata verde cu cascaval sau o farfurie cu legume fierte in aburi + paste cu proteine (carne, peste sau ou) + 1 fruct.
Cina: 150-200 g carne sau peste la gratar (sau fierte) + 400 g legume + 2 lingurite ulei + 1 iaurt 0% grasime.
In privinta pierderii in greutate, nu va asteptati sa slabiti in fiecare zi, ci progresiv, cu trecerea timpului, proportional cu efortul depus. In consecinta, pentru a nu fi dezamagiti, nu va cântariti decât o data (cel mult de doua ori) pe saptamâna, mereu la aceeasi ora, de preferat dimineata, când va dati jos din pat.
Comentarii