2 conserve naut (de 400 g), 50 g unt, o ceapa, 20 g ghimbir, 5 catei usturoi, 50 g pasta rosii, o lingurita chimion macinat, o lingurita Garam Masala, o lingurita pudra chili, 100 ml smântâna dulce, sare, piper.
Se topeste la foc mic untul într-o cratita. Se adauga ceapa tocata cubulete si se caleste la foc mic pâna se înmoaie. Se adauga ghimbirul dat pe razatoarea fina, usturoiul pisat si se mai caleste putin, la foc mic. Se adauga pasta de rosii si se mai caleste înca 2 minute. Se pun chimionul, Garam Masala, chili si se amesteca pâna se omogenizeaza. Nautul scurs si clatit cu apa rece se pune în sos si se amesteca bine, apoi se adauga sare si piper. Smântâna se pune la urma, se mai fierbe 5-10 minute la foc mic, cu capac, amestecând din când în când.
Ciocolata de casa
150 ml apa, 400 g zahar, 100 g unt topit si racit, 250 g lapte praf, 50 g cacao, o esenta vanilie sau rom, alune, nuci, stafide.
Laptele praf se amesteca bine cu cacaua si se cerne ca sa fie mai fin. Se pune apa la fiert cu zaharul, iar când începe sa fiarba siropul se lasa pâna când se îngroasa. Cât va fi siropul de gros, asa va iesi ciocolata de tare. Când siropul e gata, se ia de pe foc, se adauga laptele praf si se amesteca energic pâna se omogenizeaza bine. Apoi se adauga untul, esenta si amestecam bine. Ciocolata se pune imediat într-o tava unsa cu unt si se niveleaza uniform, apoi se presara pe dea-supra alunele, nucile, stafidele, în functie de preferinte, si se preseaza bine. Dupa ce s-a racit se da la frigider pâna se întareste.
Comentarii