1 kg ceapa, 3 borcane de boabe verzi de fasole, 10 ardei grasi rosii, 2 kg rosii, 0,500 l ulei, boabe de piper, foi de dafin, bulion, 1 morcov mare. Se fierb boabele de fasole in apa clocotita cu sare. Se spala rosiile, se curata de seminte si de coaja si se taie cubulete. Se taie ceapa feliute subtiri si se pune la rumenit cu 1 morcov dat pe razatoarea cu gauri mari. Se taie ardeii patratele, se rumenesc si ei peste ceapa. Fasolea fiarta se scurge de apa, se pune intr-o cratita si se amesteca cu legumele rumenite, se adauga rosiile taiate patratele, se amesteca bine cu sare si piper dupa gust, se adauga bulionul, uleiul si se lasa sa fiarba la foc mic in cuptor, pâna ce scade compozitia iar uleiul iese la suprafata. Dupa ce s-a racit putin se amesteca cu o lingurita de conservant sau salicilat si se pune in borcane de 400 g sau 500 g. Se leaga cu doua rânduri de celofan si se sterilizeaza. In prima zi 15-20 minute de când incepe sa fiarba apa, in care am pus 1 lingura cu sare, pentru ca fierberea sa se faca la o temperatura de peste 100oC. Se lasa borcanele in apa pâna a doua zi; completam apa scazuta si a doua zi le mai fierbem o data inca 25-30 minute.
Comentarii