• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 8 decembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 8 decembrie 2023
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pamantul, “bulgare de zapada”?

Pamantul, “bulgare de zapada”?

17 iulie 2023
in Stiinta
A A

Ipoteza exprimata printr-o parabola, enunta faptul ca in urma cu peste 600 de milioane de ani Pamantul era atat de rece incat cea mai mare parte a suprafetei sale era acoperita de gheata. Acest „bulgare de zapada” era insa mai putin inghetat decat se presupunea pana acum, conform unui studiu, care mentioneaza ca Pamantul a trecut prin cel putin cinci ere glaciare.

 Studiile climatologice si geologice descriu o planeta, care unui observator din spatiu i-ar fi parut alba. Aceste studii se bazeaza pe depozitele lasate in urma de ghetarii de la acea vreme, identificate in apropierea Ecuatorului. Daca gheata a reusit sa ajunga la aceasta latitudine de la poli, este pentru ca cea mai mare parte a planetei era acoperita cu zapada.

 Acest scenariu a fost mult timp pus la indoiala de geologi si de climatologi, convinsi de prezenta unor suprafete mari de zapada topita sau chiar a oceanelor, care ar fi permis absorbtia oxigenului din atmosfera in apa contribuind astfel la dezvoltarea vietii.

 Studiul publicat in jurnalul „Nature Communications” sustine aceasta teorie, sugerand existenta unor oaze in tundra inghetata la latitudini mai nordice decat se credea anterior, relateaza AFP/Reuters citate de Agerpres.

 Cercetatorii au adus la lumina, in formatiunea geologica din Nantuo (sudul Chinei), un strat subtire de roca sedimentara care s-ar fi aflat sub apa in timpul glaciatiunii Marinoane (dupa numele unei zone din Australia unde au fost descoperite primele dovezi geologice in anii 1970), in urma cu aproximativ 650 de milioane de ani. Analiza acestor roci, in care a fost observata prezenta fierului si a azotului, a permis deducerea prezentei oxigenului in ape si a formelor de viata (care au produs azotul).

 Fosilele identificate ca alge marine – macroalge, descoperite in sisturi negre, sunt indicii ca mediile marine erau mult mai raspandite decat se estima. Macroalga traieste pe fundul marii si are nevoie de lumina Soarelui pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in energie prin fotosinteza.

 „Am gasit dovezi ale unor conditii non-glaciare la paleo-latitudini nordice de mijloc”, a declarat cercetatorul Huyue Song, care a participat la cercetare, referindu-se la latitudini care corespund unei epoci geologice stravechi. „Pana acum, nu am gasit decat zone non-glaciare in regiunile peri-ecuatoriale, mai calde”, a adaugat el.

 In locul unei „centuri inguste lipsita de gheata” la Ecuator, Pamantul ar fi putut avea „zone neglaciare raspandite, mai numeroase”, potrivit lui Huyue Song, profesor la Universitatea de Geostiinte din Wuhan, China.

 Pamantul s-a format in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, iar primele organisme unicelulare au aparut in timpul primului miliard de ani din existenta planetei. Organismele pluricelulare s-au format mai tarziu, in urma cu aproximativ 2 miliarde de ani. Dar abia dupa Criogenian (perioada cuprinsa intre 720 si 635 milioane de ani in urma) au revenit conditii mai calduroase, care au deschis calea pentru o extindere rapida a diferitelor forme de viata, acum aproximativ 540 de milioane de ani.

 Organisme multicelulare, inclusiv alge rosii, alge verzi si fungi au aparut inaintea Criogenianului si au supravietuit Pamantului – „bulgare de zapada”.

 Inghetul criogenian a fost mult mai sever decat cea mai recenta Epoca de Gheata careia i-au supravietuit oamenii, care s-a incheiat cu aproximativ 10.000 de ani in urma.

 Acoperirea ghetarilor a fost mult mai extinsa, mare parte din oceane fiind inghetate. In timpul celei mai reci perioade din Epoca de Gheata, cunoscuta sub numele de „Ultimul Maximum Glaciar”, straturi de gheata denumite ghetari continentali acopereau jumatate din Europa, restul continentului avand conditii de tundra, cu un subsol inghetat.

 Singurii oameni care au supravietuit celei mai grele perioade din Europa au fost vanatorii-culegatori care s-au refugiat in regiuni ale Frantei si in Peninsula Iberica.

 Peninsula Italica, despre care s-a crezut anterior ca a fost un refugiu pentru oameni in acea perioada, s-a dovedit a fi exact contrariul – toti locuitorii ei au pierit.

 Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine debutul Pamantului – „bulgare de zapada”. Ei cred ca o cantitate mult redusa din caldura Soarelui ajungea atunci la suprafata planetei in timp ce radiatia solara era respinsa de calotele de gheata.

 „Se crede ca nivelurile de dioxid de carbon atmosferic au scazut chiar inainte de aceste evenimente, provocand extinderea calotelor glaciare polare si, prin urmare, mai multa radiatie solara a fost reflectata in spatiu, iar calotele polare s-au extins si mai mult.

 Pamantul a inaintat catre starea de „bulgare de zapada”, a declarat geobiologul Shuhai Xiao de la Virginia Tech, Statele Unite, coautor al studiului. Descoperirea sitului chinez se adauga la cea a siturilor din Australia sau Brazilia, care sugereaza ca viata s-ar fi putut dezvolta in adevarate „incubatoare”, pe o suprafata terestra in mare masura inghetata.

 Aceste zone mai temperate ar fi ajutat la o „recuperare rapida a biosferei” la sfarsitul erei glaciare din Criogenian, care a durat aproximativ 100 de milioane de ani.

 Sapaturile s-au derulat pe parcursul a patru ani, in regiunea Shennongjia (provincia Hebei, estul Chinei). „Aceste rezultate vor contribui la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza clima pe planeta. Decoperirea-cheie a studiului este ca au existat conditii de ape deschise, lipsite de gheata, in regiunile oceanice de latitudine medie in timpul perioadei de declin a Epocii Glaciare Marinoan (651 milioane de ani pana la 635 milioane de ani in urma)”, a adaugat profesorul Huyue Song.

 Oceanele aflate intre tropice si regiunile polare ar fi putut oferi conditii de viata pentru organisme unicelulare si pluricelulare in timpul etapelor de declin ale erei glaciare. Paradoxal, probabil acestea au ajutat la incalzirea planetei eliberand in timp dioxid de carbon in atmosfera si topind treptat ghetarii.

 Chiar daca perioada studiata pare foarte indepartata, Huyue Song noteaza ca poate fi bogata in invataminte intr-un moment in care planeta se confrunta cu schimbari climatice majore. „Ne ofera o perspectiva asupra modului in care viata supravietu-ieste evenimentelor climatice majore. Un subiect care va deveni si mai actual odata cu intensificarea schimbarilor climatice datorate eliberarii rapide si in cantitati uriase a carbonului”, a adaugat cercetatorul.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Raidul aerian care a dus la descoperirea citostaticelor

Urmatorul Articol

Tema: “CORABII”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

„Bastonul mileniului III”

4 decembrie 2023

În ultimii ani, roboticienii au introdus sisteme din ce în ce mai...

Spectacolul cunoasterii

„Sticla de racire” ar putea reduce încalzirea globala

27 noiembrie 2023

Este o realitate indubitabila faptul ca tehnologiile de control al temperaturii, cum...

Spectacolul cunoasterii

Misterul formarii modelelor de pete si dungi la animale

21 noiembrie 2023

De la leoparzii cu pete la zebrele cu dungi, natura nu duce...

Spectacolul cunoasterii

Depasirea pragului de încalzire înainte de 2030

13 noiembrie 2023

Fara o reducere rapida a emisiilor de dioxid de carbon, exista un...

Spectacolul cunoasterii

Solutie miraculoasa pentru scaderea tensiunii arteriale

6 noiembrie 2023

Cercetari publicate recent demonstreaza ca este posibil sa se trateze hipertensiunea arteriala...

Stiinta

Cantec creat de activitatea cerebrala

18 octombrie 2023

Citirea gandurilor a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri o dorinta...

Urmatorul Articol

Tema: “CORABII”

20 iulie 1514 - Executia lui Gheorghe Doja

Horoscopul saptamanii: 24-30 iulie 2023

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

30 noiembrie 1526 – A murit faimosul condotier italian Giovanni delle Bande Nere

4 decembrie 2023

Ludovico de Medici, cunoscut si sub numele de Giovanni delle Bande Nere,...

Citeste mai departe
Blitz

Sir Ridley Scott – cavalerul „fara teama si fara prihana”

4 decembrie 2023

Unul dintre cei mai respectati si prolifici cineasti din cinematografia moderna, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Artefacte expuse în Sala Unirii din Alba Iulia

4 decembrie 2023

Monede, fibule, instrumente chirurgicale, ace de cusut, ace de par, chei, echipamente...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Automedicatia, acceptare sau respingere

4 decembrie 2023

Automedicatia este definita ca administrarea fara reteta ori recomandare medicala personalizata a...

Citeste mai departe
Femina Club

6 masti naturale

4 decembrie 2023

Iata câteva masti naturale care catifeleaza pielea si întaresc firul de par....

Citeste mai departe
Femina Club

Praz în sos de smântâna

4 decembrie 2023

1 kg praz, 1/2 pachet unt, o lingurita faina, 250 g smântâna,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2023 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.