Chiar daca recesiunea economica si-a aratat coltii si in laboratoarele de cercetare, banii investiti in munca unor savanti pentru descoperiri stiintifice si-au aratat roadele. Multe dintre descoperirile anului 2009 s-au dovedit a fi remarcabile, dupa cum afirma specialistii. Vi le vom prezenta si noi pe cele mai importante zece, lasand timpul sa demonstreze care a fost cea mai buna. Nu s-a facut un „top” al acestora, considerandu-se ca fiecare descoperire stiintifica are o valoare deosebita.
Descifrarea epigenomului uman
Cu 10 ani in urma oamenii de stiinta descifrau genomul uman. Asta i-a facut sa creada ca intr-un viitor nu prea indepartat, vor intelege absolut toate influentele pe care ereditatea le poate avea asupra vietii noastre. Pornind de la aceasta ipoteza, a aparut un nou domeniu de cercetare, denumit epigenetica prin care se demonstreaza ca intregul comportament al genelor poate fi modificat de influente externe si ca aceste modificari sunt transmise generatiilor urmatoare. O echipa de cercetatori americani de la Institutul Salk a reusit sa demonstreze aceasta ipoteza de abia la sfarsitul anului trecut, realizand prima harta detaliata a epigenomului uman. Care ar fi, pe viitor, utilitatea acestei descoperiri? S-ar putea, ca in anii ce urmeaza, atat cancerul cat si alte boli greu de vindecat sa-si gaseasca leacul.
Cercetator stiintific un… robot
ADAM este un robot-cercetator stiintific inventat la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie. Este primul sistem robotic care a reusit identificarea rolului catorva mii de gene dintr-o celula de drojdie, chiar daca aceasta operatiune pentru un genetician nu este o problema. Robotii se folosesc de multa vreme in cercetare, insa ADAM este primul care savarseste independent un ciclu de cercetare complet, formuleaza ipoteza si o experimenteaza. Inventatorul lui ADAM, Ross King, crede ca intr-un viitor apropiat, inteligenta artificiala va avea un potential aproape nelimitat din punct de vedere stiintific.
Cel mai batran stramos al omului – ARDI
Aproape ca ne starneste simpatia. Avea degete lungi si elegante (ca de pianist), cu un cap asemanator unui babuin si nu foarte inalt. Asa pare sa fi aratat cel mai vechi hominid preuman descoperit vreodata. Incepand din 1992, scheletul sau a fost reconstituit din peste 100 de bucati identificate in Etiopia. A trait in zone impadurite, cu peste 4,4 milioane de ani in urma. ARDI a ramas pe deplin necunoscut pana ce o echipa de paleontologi, in frunte cu Tim D. White de la Universitatea Berkeley din California, a reconstituit fosila si a dat publicitatii descoperirea in octombrie 2009.
Terapia genetica si vederea
Se cunoaste ca stiinta moderna a reusit sa aduca imbunatatiri mari starii de sanatate, prin diferite moduri. Un studiu dat publicitatii in luna septembrie a anului trecut sugereaza ca intensificarea diverselor atribute umane ar putea ajunge mult prea departe. Astfel, in cadrul unui experiment, o echipa de oftalmologi de la Universitatea Washington, a injectat in ochii unor maimute, incapabile sa distinga culorile, gene care au produs proteine facandu-le pe acele primate sa perceapa culorile rosu si verde pentru prima oara. Pornind de la acest experiment, oamenii de stiinta considera ca vom renunta la ochelari, profetind ca in viitorul apropiat, se va putea vindeca orice defect de vedere, chiar si lipsa vederii din nastere.
Apa pe Luna
Era prin noiembrie 2009 cand oamenii de stiinta proclamau cu mandrie „Exista apa pe Luna!”. NASA, folosindu-se de o racheta a „bombardat” Luna, creand o gaura cu un diametru de 30 m pe suprafata selenara. In urma exploziei au iesit la iveala vapori de apa si gheata. Ca este multa sau foarte multa apa asta ramane de vazut… Dupa ce ani de-a randul misterioasa, enigmatica si poetica Luna a fost cam ignorata de cercetatori, iata ca aceasta descoperire o aduce iarasi in centrul atentiei. O revenire a omului pe Luna, sustin oamenii de stiinta, este o necesitate prioritara pentru orice viitor program spatial.
Speciile de peste pe cale de disparitie pot fi salvate
Asta este parerea cercetatorului Hagen Stehr care a reusit, printr-o metoda revolutionara, sa inmulteasca in bazine de apa construite pe uscat, tonul bluefin, o specie de peste marin ce se afla pe cale de disparitie, datorita pescuitului fara noima. Nici un alt peste marin nu s-a inmultit in captivitate, si mai ales in bazine aflate in afara oceanelor. Multi au fost sceptici dar descoperirea cercetatorului australian, s-a demonstrat a fi deosebita. Prin metoda folosita, nu numai tonul bluefin va fi salvat ci si alte specii de pesti pe cale de disparitie.
Teleportarea
Pornind de la un fenomen cunoscut drept procesarea informatiei la nivel cuantic, un grup de cercetatori de la Institutul Joint Quantum din Maryland au reusit anul trecut, sa teleporteze un atom pozitionat intr-un container controlat si monitorizat in alt container, situat la un metru distanta. Chiar daca nu se va intampla ca in Star Trek, deoarece mai sunt multe descoperiri de facut, aplicatia cercetatorilor de la Maryland este capitala pentru dezvoltarea unor ultra rapide si super computere.
LHC a inceput sa functioneze
Dupa ce timp de 25 de ani a inghitit peste 15 milioane de euro, dupa ce anul trecut ne-a facut sa credem ca apocalipsa ne da tarcoale, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, prin luna noiembrie, a inceput sa functioneze in parametri optimi. In sfarsit! Daca in 2010 LHC va avea norocul sa nu se mai defecteze din nou, oamenii de stiinta vor putea sa demonstreze existenta particulei ipotetice subatomice Higgs boson, responsabila pentru impartirea masei corpurilor din Univers.
O descoperire matematica fundamentala
Lema este un enunt preliminar a carui demonstrare ajuta la rezolvarea unei teoreme. Ea ofera unui matematician siguranta ca teorema este corecta si verificabila, desi nu o demonstreaza ca atare. Au fost necesari 30 de ani pentru ca aceasta lema sa fie formulata si demonstrata. Performanta ii apartine matematicianului vietnamez Ngo Bao Chau de la Princeton si a fost catalogata de catre comunitatea stiintifica drept cea mai importanta descoperire matematica din ultimii 5 ani.
Sa existe un nou Pamant?
Descoperirea a fost facuta in luna decembrie a lui 2009. Noul Pamant s-ar afla la 50 de ani lumina de Terra si orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui. Marea deosebire dintre Pamantul nostru si noua exoplaneta, chiar daca seamana destul de mult cu Terra, ar fi aceea ca, este mai mare de 10 pana la 40 de ori decat Jupiter. Noua planeta a fost descoperita cu ajutorul telescopului Subaru din Hawaii, si este denumita, momentan, GJ 758 B. Acestea ar fi cele zece descoperiri stiintifice mai deosebite. Cat de importante pentru omenire vor deveni in timp, doar generatiile viitoare vor putea sa spuna.
N. FLORIA
Comentarii