Madalin Voicu, fiul marelui violonist Ion Voicu, se implica nu doar în activitati sociale si politice legate de etnia romilor, ci si de salvarea patrimoniului muzicii lautaresti, sau tiganesti cum mai e cunoscuta. Având în vedere ca unele interpretari instrumentale si vocale de exceptie au existat de-a lungul ultimelor decenii, initiativa lui Madalin Voicu si a Casei de discuri Electrecord de a edita o serie de compact discuri cu muzica lautareasca care sa alcatuiasca în final o adevarata constelatie este cât se poate de importanta.
Trei asemenea discuri au fost lansate saptamâna trecuta si e bine de stiut ca ele contin interpretarile unice ale unor artisti cunoscuti ca Romica Puceanu, Toni Iordache, Ion Petre Stoican, Mioara Lincan, Victor si Aurel Gore, Tita Barbulescu, Dona Dumitru Siminica, Florea Cioaca, Stefan Marian si Panseluta Fieraru.
Paulo Coelho laureat al Artei Planetare
Prozatorul brazilian Paulo Coelho a primit recent, la Frankfurt, premiul "Planetary Arts 2002" din partea Clubului de la Budapesta, în cadrul unei ceremonii la care a tinut un discurs chiar si fostul presedinte american, Bill Clinton, prezent în Germania cu ocazia ceremoniei de dezvelire a Portii Brandeburg din Berlin, proaspat renovate. Cartile lui Paulo Coelho au fost traduse în 56 de limbi (în tara noastra s-a tradus romanul "Alchimistul") si s-au vândut în peste 40 de milioane de exemplare.
Caragiale, omul calambururilor
Se stie ca Ion Luca Caragiale avea un spirit ascutit si un umor care depaseau epoca în care a trait. Schitele lui sunt un exemplu în acest sens. Umorul lui îsi gasea deseori izvorul în presa vremii, dar si în sedintele parlamentului la care participa. În schita "Succes" apare o telegrama care este cifrata: "Médoc fini, Votca, Tzuica, dedans". Aceasta telegrama ar fi fost trimisa de un corespondent de razboi de pe frontul razboiului de Independenta. Descifrarea acestei telegrame ar fi condus la urmatorul text: Médoc, (adica Plevna) fini (a cazut), Votca (rusii), Tzuica (românii) dedans, (sunt) înauntru. Si totusi, stirea care a aparut în ziarul "Natiunea Româna" nu era deloc codificata. Cu siguranta calamburgiul Caragiale stia ca semnatarul stirii facuse un chef de pomina si dupa ce toata bautura se terminase cerea împrospatarea proviziilor: adica vin frantuzesc Médoc, votca si tuica. Viata pe front era grea.
Comentarii