„Chirurgul este un perfectionist prin definitie”
– Se spune despre chirurgi ca sunt oameni aparte, dotati cu un incredibil sânge rece (ca sa nu spun reptilian) in relatie cu suferinta umana..
„Chirurgul este un perfectionist prin definitie”
– Se spune despre chirurgi ca sunt oameni aparte, dotati cu un incredibil sânge rece (ca sa nu spun reptilian) in relatie cu suferinta umana…
– Chirurgia este o problema de pasiune si vocatie, care, intr-adevar, nu se potriveste oricui. Este nevoie si de „sânge rece”, astfel incât suferinta omului sa nu-ti altereze luciditatea si tot ce deriva din aceasta din punct de vedere profesional… Avem, probabil, o structura sufleteasca aparte.
– Care se formeaza, este innascuta?
– Se formeaza cu trecerea anilor.
– Am observat ca verbul dv. preferat este „a deschide”, nu fereastra, nu televizorul, ci omul. Acest „a deschide” da oricui fiori, nu-i asa?
– Metaforic vorbind, ca sa „trebaluiesti” in interiorul unui pacient trebuie mai intâi sa faci lumina in zona afectata, apoi sa restabilesti ordinea in functionarea metabolica printr-o anume strategie, dupa stabilirea diagnosticului preoperator.
– Vorbiti de parca ar fi vorba de un ceasornicar elvetian in fata unui orologiu din veacul al XVII-lea, care functioneaza si acum. E cât de cât corecta comparatia?
– Daca puneti ghilimele la ceasornicar, merge. Diferenta insurmontabila consta in avea de-a face cu o fiinta sau cu un obiect.
– Desi ma trec fiorii când ma gândesc la problema asta, nu pot sa nu va intreb despre eroare in actul chirurgical. Ea exista? Va obsedeaza ideea perfectiunii?
– Dr. Burghele si alti inaintasi spuneau ca „fiecare chirurg are cimitirul lui”. Lasând gluma la o parte, este o realitate faptul ca, cu cât inaintam in vârsta, ne dam seama de unele erori pe care le-am facut de-a lungul carierei si incercam sa nu le repetam. Deci obligatoriu suntem niste perfectionisti prin definitie… dar când „te lasa mâna”, te retragi si dai sfaturi.
– Cunosc viata infernala a chirurgului dintr-un spital de urgenta, stiu ca de multe ori va intoarceti de acasa pentru o verificare suplimentara a pacientilor „complicati”. Dar in culisele vietii ce faceti, ce pasiuni aveti?
– Chirurgia de urgenta este una speciala, aici vin bolnavi in stadii depasite, critice… Mi se pare ca uit de ele ascultând muzica buna si rasfoindu-mi albumele filatelice, daca am timp.
– Daca ar fi, Doamne fereste!, sa suferiti dv. insiva o operatie, ati simti nevoia sa dati, cumva, sfaturi in timpul desfasurarii interventiei?
– Nu, doar mi-as alege doctorul.
– Va multumesc pentru acest interviu (si pentru tot ce-ati facut pentru mine)!
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii