1. Triburi neolitice in era cosmica
Nagas „Calaii maimutelor”
PAUL IOAN
In estul Indiei, in tinuturile izolate ale masivului muntos Naga, triburile Nagas refuza inca orice contact cu civilizatia, in pofida faptului ca exista schimburi (trocuri) cu turistii si cercetatorii (antropologii) care se aventureaza pe culmile de 2.
1. Triburi neolitice in era cosmica
Nagas „Calaii maimutelor”
PAUL IOAN
In estul Indiei, in tinuturile izolate ale masivului muntos Naga, triburile Nagas refuza inca orice contact cu civilizatia, in pofida faptului ca exista schimburi (trocuri) cu turistii si cercetatorii (antropologii) care se aventureaza pe culmile de 2.700-3.300 de metri. Cine sunt acesti oameni si de ce au primit aceasta sumbra porecla – „Calaii maimutelor” ?
PRIMITIVISM SI CRESTINISM. Abia in anul 1963, o misiune crestina a reusit sa ajunga in mica regiune Naga. Prima impresie a fost cutremuratoare: principalul ritual de implorare a bunavointei zeilor tribali era… taierea capetelor dusmanului facut prizonier! O asemenea practica barbara, de macelarire a trupului adversarului, se mai intâlnea la tribul amerindian al „Taietorilor de capete” din jungla amazoniana. Ideea principala, conform careia spiritul unei victime decapitate nu se mai poate razbuna dupa moarte, era acceptata si de membrii triburilor Nagas. O simpla coincidenta? Trasaturile indienilor Nagas sunt asemanatoare cu ale amerindienilor, la fel si statura. Iar daca mitologia este asemanatoare, acest lucru nu trebuie sa ne mire, intrucât exista dovezi certe ale migratiilor dinspre Asia spre continentul american, in timpul erei paleolitice (acum aproximativ 10 mii de ani). Dar, spre deosebire de sângerosul trib amazonian, indienii Nagas au adoptat unele ritualuri crestine, in primul rând taina Mortii si Invierii lui Iisus Christos. Astfel, incepând cu anii ’80, taierea capului dusmanului a fost inlocuita cu decapitarea maimutelor traitoare in padurile acelui tinut. S-a ajuns la situatia incredibila ca inteleptii triburilor sa aiba Biblia in coliba (pe care nu stiu s-o citeasca, dar o venereaza din cele auzite de la misionari), dar sa atârne la intrare câte doua cranii de maimuta, alaturi de ornamente vegetale si doi colti de elefant!
O CIVILIZATIE PE CALE DE DISPARITIE. Indienii Nagas stiu sa-si ciopleasca in lemn unelte de lucru casnice si agricole, isi construiesc plapânde case din tulpini vegetale si viziteaza periodic Casa Craniilor de Maimuta (fiecare clan are un astfel de lacas). Dar atractia pe care o reprezinta pentru turisti tinde sa le deformeze stilul de viata. Astfel, desi tinuta obisnuita este foarte sumara, astazi cei care fac troc cu strainii umbla imbracati cu tot felul de vesminte europene si isi prepara mâncarea in oale de inox in loc de marmite din argila. Unii poseda arme de foc, dar si arc cu sageti. Femeile se impodobesc cu cercei, bratari si coliere frantuzesti si englezesti… O imagine de-a dreptul hilara a unor izolate triburi multiseculare, o imbinare ciudata de neolitic si era cosmica, pentru niste oameni care nu au o scriere proprie si care pâna acum 35-40 de ani isi decapitau inamicii pentru a le separa trupul de spirit. Acum se razbuna doar pe maimute.
2. Viitorul apartine spatiului
Clima Terrei poate fi modificata din… spatiu?!
Prof. dr. FLORIN ZAGANESCU
Cu sapte decenii în urma, eforturile fizicienei Stefania Maracineanu (1882-1944) de a declansa o ploaie artificiala prin injectarea norilor josi cu saruri radioactive, erau privite cu scepticism; în prezent exista rachete care arunca iodura de argint în anumite categorii de nori (a existat si în România un astfel de program, la care au participat si cercetatori prahoveni, dar…). Implicarea omului în modificarea parametrilor climatici locali se pare ca exista doar în sens negativ, prin poluarea atmosferei, cresterea temperaturii medii a straturilor joase ale atmosferei si… amplificarea „gaurii” stratosferice de ozon! Pentru cunoasterea climei planetei au fost monitorizate informatii despre fenomene noi sau putin investigate, cum sunt: norii spiralati strâns legati de aparitia furtunilor tropicale, sistemele de nori celulari cu diametre de pâna la 100 km, sistemele de nori frontali, reformarea curentilor stratosferici, schimburile energetice dintre oceane si atmosfera, circulatia verticala a aerului cu densitati variabile, luminozitatea unor paturi noroase etc. Meteorologia spatiala, care foloseste sateliti specializati, este destinata achizitiei de date asupra structurii si distributiei variabile a paturilor de nori, evolutiei vânturilor, identificarii „undelor” atmosferice, analizei spectroscopice diferentiale a polilor de nebulozitate, evidentierii repartitiilor în altitudine a gradientilor de temperatura si densitate ai atmosferei etc. Realizarile acestor investigatii, materializate prin harti, grafice, diagrame, fotografii etc. au pregatit deja aparitia de modele de evolutie a climei, ele constituind în viitor fundamentele controlului si chiar a modificarii timpului în zone belativ întinse! În scopul monitorizarii climei Pamântului si a ameliorarii prognozelor pentru perioade lungi si pe regiuni mari, Centrul Spatial „Goddard” al NASA pregateste doi sateliti geostationari specializati: GOES-N (Geostationary Operational Environmental Satellite) care va fi lansat în 2002 si GOES-O, care va ajunge pe orbita geosincrona în 2004. Constructorul principal al acestor sateliti este firma Boeing, iar Honeywell Space Systems va furniza componentele sistemului inertial de orientare. Cu informatii de la satelitii GOES despre formarea si evolutia uraganelor tropicale, exista propuneri pentru experimentarea unor mijloace de autodistrugere a acestor devastatoare furtuni, folosind adâncirea diferentelor de temperatura dintre centrul si exteriorul furtunii, o data cu diminuarea artificiala a gradientului de presiune; astfel, diminuarea evaporarii interioare a uraganului va reduce chiar cu 50 la suta intensitatea acestuia!
(Va urma)
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii