V-ati gandit vreodata ca cei aproximativ 19.000 de pasi facuti zilnic conduc la acumularea unui parcurs de circa 4.500-5.000 km in decursul unui an? Cu asemenea performante nu mai e de mirare faptul ca spre seara ne simtim picioarele grele, cu dureri sacaitoare de glezne, talpi sau gambe. Specialistii spun ca aceste senzatii, semn al sindromului picioarelor obosite, afecteaza jumatate din populatia planetei. Femeile se plang mai frecvent de respectivele neplaceri, care genereaza oboseala si pot afecta calitatea somnului.
Vinovatii principali ai acestei suferinte pot fi suprasolicitarea, statul indelung pe scaun, unele modificari hormonale, carenta de vitamine si minerale, piciorul plat sau incaltamintea incomoda. Multe dintre manifestarile mentionate pot fi insa ameliorate prin schimbarea stilului de viata si utilizarea unor produse concepute pentru confortul picioarelor: plasturi speciali, sprayuri revigorante etc.
Iata alte solutii, simple, dar extrem de eficiente: daca observati ca problemele venoase sunt cele care va creeaza disconfort, renuntati la obiceiul de a sta picior peste picior si obisnuiti-va sa intindeti membrele inferioare la fiecare 15 minute. De asemenea, din cand in cand, chiar stand pe scaun, faceti un exercitiu al gleznelor: rotiti-le de cateva ori in sensul acelor ceasornicului, apoi in sens invers. Cand va odihniti, intinsa pe canapea, zilnic, cel putin 30 de minute stati cu picioarele ridicate usor, sprijinite eventual pe un suport mai inalt, pentru a stimula circulatia periferica.
Daca va dor talpile si gleznele este posibil sa aveti platfus, situatie in care purtatul talonetelor v-ar fi de mare folos. Senzatia de picioare grele si carceii dezagreabili, ca si contracturile musculare s-ar putea datora unei carente de vitamine si microelemente. Verificati daca nu cumva este vorba despre o deficienta de magneziu, calciu sau fier.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii