Multe dintre tulburarile cutanate sunt declansate de surmenaj, anxietate sau tensiune nervoasa. Cunoscând cauza reala, psihodermatologia sugereaza si remediile ce se impun. O „explozie" de alunite, un cos rebel sau matreata excesiva apar adesea într-un moment de tristete, de deprimare sau surmenaj.
Privite la microscopul electronic, celulele cutanate prezinta conexiuni foarte apropiate de celulele nervoase. Mai mult, ele comunica între ele prin intermediul neuromediatorilor. Cercetatorii au identificat vreo douazeci de substante chimice comune pielii si creierului. Acesti neuromediatori intervin în secretia sudorii, în termoreglare, în vasodilatatie, în proliferarea celulelor sau în pigmentatie. Creierul lucreaza în functie de informatiile primite. Sub efectul stresului, de exemplu, celulele creierului transmit informatii eronate celulelor dermei si epidermei. În continuare aceste informatii false antreneaza o hipersecretie de neuromediatori, ceea ce provoaca un proces inflamator. Pe fondul unei depresii, se deschide poarta spre unele maladii cronice: eczeme, psoriazis, dermite seboreice, prurigo, herpes.
Dermatita seboreica, foarte cunoscuta multora, are ca efect formarea unor pelicule grase, a unor pete rosii, care se descoameaza, fie pe frunte, fie pe nas. Datorata unei ciuperci, se trateaza cu antifungice, numai ca stresul agraveaza leziunile si un tratament psihologic este adesea benefic.
Herpesul recidivant este un veritabil barometru al stresului. Puseele herpetice sunt consecinta trezirii virusului. El prolifereaza pe piele sub efectul unui factor declansator (febra, soare, rau) stresant.
Psoriazisul, care se manifesta prin aparitia pe corp a unor placi întunecoase ce se descoameaza, apare timpuriu, de la pubertate, la persoanele introvertite.
Uneori negii apar si dispar într-o noapte. De ce? În aparitia si dezvoltarea lor intervine nivelul scazut al imunitatii. Pe de alta parte, aspectul psihologic joaca un rol major în disparitia lor spontana. Persoanele „invadate" de negi secreta o substanta neurochimica.
– Legatura dintre acnee si psihic este un subiect foarte disputat. Sunt multe studii care par a demonstra ca stresul ar declansa puseele de acnee. Printre mecanismele implicate ar fi cresterea procentului de corticoizi.
Chiar si chelia ar avea o determinare psihica. Astfel, un studiu aflat în desfasurare la un spital din Paris arata ca în 80% din cazuri o depresie latenta a precedat caderea parului.
Comentarii