Una dintre cele mai neplacute probleme ale tenului o reprezinta acneea. Aceasta este o afectiune inflamatorie, nu infectioasa, în care sunt implicati mai multi factori. Este vorba despre secretia crescuta de sebum determinata de componenta hormonala si blocarea orificiilor de deschidere ale glandelor sebacee cu interventia unei bacterii de la nivelul pielii.
Tratamentul se stabileste în functie de severitatea acneei si consta fie într-un tratament local cu derivati ai vitaminei A, fie pe cale sistemica vizând antibiotice în doza mica, preparate hormonale sau derivate ale vitaminei A.
Atentie însa, si unele produse de îngrijire si machiaj pot genera leziuni de acnee. Mai mult, exista dovezi stiintifice ca si unele produse alimentare cu indice glicemic crescut ar agrava acneea.
– Un alt detaliu neplacut al tenului sunt punctele negre, aceste acumulari de keratina la nivelul deschiderii glandelor sebacee. Culoarea este cauzata de oxidarea acesteia si de acumularea de melanina. Nu le „zgândariti” pentru ca puteti genera leziuni severe. Pot fi atenuate cu derivati ai vitaminei A local, peelinguri pe baza de acid salicilic sau, cel mai bine, tratament cosmetic în cabinet de specialitate.
– Excesul de sebum este dificil de redus fiind controlat de hormonii sexuali, având însa legatura si cu stresul si emotiile.
Produsele cosmetice iritante sau gomajul excesiv stimuleaza glandele sa produca si mai mult sebum. Optati pentru produse de curatare delicate, cu pH scazut si geluri de spalat obrazul fara sapun.
– Suparatori sunt si porii dilatati care reprezinta deschideri ale glandelor sebacee la nivelul pielii. Peelingurile cu acizi de fructe le pot îmbunatati aspectul. Folositi un gel de curatare a tenului pe baza de acid salicilic pentru a împiedica obstructia lor cu keratina. Scaderea fibrelor de colagen si elastina care ancoreaza tot tegumentul poate accentua porii. Mizati pe vitamina C care stimuleaza refacerea celulara si reface structurile care dau densitate pielii.
O îngrijire atenta, o hidratare corespunzatoare, dar si aplicarea de masti naturale pot reda tenului luminozitate si tonusul frumos.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii