miercuri, 17 decembrie 2025
miercuri, 17 decembrie 2025

Retete culinare

Retete si sfaturi culinare de la cititori.

Legume cu smantana

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50 g branza telemea sau cascaval, 50 g unt, marar sau patrunjel tocat. Legumele se fierb (cartofi, telina, morcov, pastarnac, fasole verde), se pun într-un vas termorezistent si se adauga untul. Separat se amesteca smantana cu faina, se pune sarea...

Citeste mai departe

Pui caramelizat

1 pui grill dezosat, 50 ml ulei de masline, 3 linguri miere, foi de dafin, nucsoara, usturoi, sare, piper boabe. Se spala puiul, se sareaza si se pipereaza, apoi se adauga nucsoara. Se unge o tava cu ulei. Se pune puiul, se stropeste cu ulei de masline, se toarna mierea deasupra...

Citeste mai departe

Cartofi cu ciuperci

400 g ciuperci, 2 cepe, 4 cartofi, ulei, sare, piper. Se curata si se spala legumele. Ceapa se taie solzisori, iar ciupercile se taie felii. Se încing 4 linguri cu ulei si se caleste ceapa. Se adauga ciupercile si se prajesc pâna scade zeama. Se presara sare si piper dupa gust....

Citeste mai departe

Sufleu de legume

1 morcov, 1 patrunjel, o telina mica, câteva pastai fasole verde, 2 cartofi, câteva buchetele conopida, 100 g unt, o ceasca lapte, o lingura faina, 100 g cascaval ras, 4 oua, sare, piper. Legumele se fierb, se paseaza si piureul obtinut se amesteca bine cu sosul alb preparat din unt, faina...

Citeste mai departe

Pateuri cu sardele

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper. Se scurge uleiul din conserva. Se intinde foaia si pe o jumatate din ea se asaza bucatele mici de peste. Se pipereaza si se indoaie cealalta jumatate peste gramajoarele cu sardele. Se taie rondele cu un pahar si se...

Citeste mai departe

Dovlecei umpluti

2 dovlecei, 150 g brânza telemea, 200 ml de smântâna, 50 g unt, 2 oua, 50 g faina, 2 rosii, marar, pesmet, sare, piper. Se spala dovleceii si se pun in apa clocotita cu o lingura de sare. Se acopera vasul si se lasa sa clocoteasca la foc mic timp de...

Citeste mai departe

Suc de legume si fructe

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze varza creata, marar proaspat, cuburi de gheata. Se taie cuburi marul si castravetele. Se pun în blender împreuna cu sucul de lamaie, spanacul, varza si mararul. Se adauga 6 cuburi de gheata si se mixeaza bine totul. Se toarna...

Citeste mai departe

Paste bolognese

500 g spaghete, 3 linguri ulei de masline, 2 morcovi, 500 g carne tocata, 3 catei usturoi, 500 g rosii pasate, 250 ml suc de rosii, sare, piper, frunze de busuioc, parmezan, cimbru, oregano. Spaghetele se fierb în apa cu sare, conform instructiunilor, pana devin „al dente”. Se curata si se...

Citeste mai departe

Telina cu ciuperci

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura smântâna sau bulion de rosii, patrunjel verde, o lingurita faina, suc de lamâie. Se curata telina, se taie felii groase care se pun la fiert. Se taie ceapa marunt si se caleste într-o cratita cu unt împreuna cu ciupercile...

Citeste mai departe

Crap cu rosii

2 kg crap, 1 kg rosii, 100 g unt, 100 ml vin alb, o lamaie, sare, piper, patrunjel verde. Pestele se curata, se spala si se asaza intr-o tava cu felii de rosii si lamaia curatata de coaja. Se da sare si piper, iar deasupra se toarna uleiul amestecat cu vin....

Citeste mai departe

Salata de toamna

4 pere, o telina, 4 lingurite nuci tocate, 3 linguri bulion, 2 linguri ulei, 1 ou fiert, 4 linguri smantana sau iaurt. Perele si telina se taie în felii subtiri, se amesteca bine cu nucile. Bulionul se subtiaza cu ulei, smantana si se toarna peste salata. Se orneaza cu felii de...

Citeste mai departe

Gaina rasol

1 gaina, 23 litri apa, zarzavat de supa, o ceapa, 10 cartofi, sare, hrean sau usturoi. Alegem o gaina grasa, o curatam, o spalam bine si o punem la fiert cu apa cât sa o acopere. Luam spuma si punem zarzavatul si sarea. Lasam sa fiarba 23 ore, dupa cum este...

Citeste mai departe

Placinta de cartofi

5 cartofi mari, 100 g friptura sau mezeluri, 3-4 cepe verzi, 5 oua, 100 g brânza, piper, oregano. Cartofii se curata de coaja, se spala, se dau pe razatoare, se pun într-un castron si se condimenteaza. In acelasi castron se adauga carnea taiata cubulete, brânza rasa, ceapa taiata julien, piper si...

Citeste mai departe

Dovlecei pane

2 dovlecei, sare, 2 linguri ulei, busuioc si oregano uscat, 2 catei usturoi zdrobit, 3 linguri de pesmet. Se spala dovleceii, se sterg si apoi se taie capetele. Se taie în doua pe lat, se despica tot pe lung, pâna obtinem opt felii. Se sareaza feliile de dovlecei si se lasa...

Citeste mai departe

Sufleu de mazare

600 g mazare boabe, 150 unt, o lingura faina alba, o ceasca lapte, 150 g cascaval, 4 albusuri, sare. Mazarea se fierbe în apa cu sare, se scurge bine si se pune într-o cratita unsa cu unt. Între timp se prepara un sos alb din faina, lapte si unt, se lasa...

Citeste mai departe

Scoarta de nuca

3 oua, 1 pahar zahar, 3/4 pahar faina, 1 pahar nuci. Se freaca galbenusurile cu zaharul pâna se albesc, se adauga faina, nuca taiata în lung cât mai subtire si la sfârsit cele trei albusuri batute spuma. Compozitia se toarna într-o tava unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace...

Citeste mai departe
Page 1 of 127 1 2 127

ARTICOLE POPULARE